KOIJ toertocht Diemen, Driemond, Muiden, Weesp 12 november 2022 

Door PJ Vriend

Wie had dat kunnen denken op 12 november zulk mooi weer op een geplande toertocht.
Beter hadden we dat niet kunnen treffen. In het begin van de ochtend mistig maar die verdween nog voordat we vertokken om plaats te maken de zon.


Deze keer ronde Weesp, Muiden en niet zoals de laatste keer Muiden , Weesp.

Dus eerst de Diemerzeedijk overdragen, wat door te kiezen voor uitstap aan de zijkanten van de uitwateringsluis vrij vlot ging. Via Overdiem en na oversteek van het Amsterdam Rijnkanaal  naar de Diemen.


Voor de oversteek moest er wel gewacht worden op het passeren van een aantal vrachtschepen maar dat was zo met de weer helemaal niet erg. En veiligheid staat natuurlijk wel voorop.

Via de Gaasp en een tweede oversteek van het Amsterdam Rijnkanaal kwamen we al gauw in Weesp.

Er werd op sinterklaas gewacht en er waren aardig wat mensen om de been dus we hadden aardig wat bekijks.  Zo’n groepje van 8 kajakkers.
Het landje voor de theetuin was een prima plek voor pauze , genieten van het weer. 
We konden niet wachten op sinterklaas want we moesten verder. Via de Vecht naar Muiden.

Daar duurde het even voordat de sluismeester die in zijn witte overhemd lekker van het zonnetje stond te genieten ons ook zag en de sluis voor ons kon bedienen.

Op het Ijmeer splits de groep zich, een deel wil namelijk ook nog een rondje Pampus over het spiegelende ijmeer, een deel gaat al richting de club.

Al met al een fanatische tocht en zeker voor herhaling vatbaar, hopelijk ook weer met stralend weer.

Grachtentocht met KV Zeeburg

Een verslag door Saskia

In het kader van een ‘kijkje in andermans club/vaarwater’ was KV Zeeburg eerder dit jaar te gast bij KOIJ. Zaterdag 22 oktober verruilden een aantal KOIJ leden het open water rondom ons eigen clubgebouw voor een mooie tocht door de grachten van de binnenstad. Dit op uitnodiging van KV Zeeburg waar we door tochtleiders Marianne en Hans hartelijk werden ontvangen. Nadat iedereen was voorzien van een (club)boot volgde een korte briefing met voorstelronde. De groep van 16 vaarders bestond uit een leuke mix van KOIJ- en Zeeburgleden. Een poging om middels een spelvorm over en weer elkaars namen te onthouden verliep nog best geslaagd, ondanks de verwarring die ontstond door de opvallend veel dubbele voornamen van de mannelijke KOIJ leden (‘iets met Jan of Jean’ gaf een hoge slagingskans).

Bijelkaar ”als een vaartuig”

Marianne legde ons uit hoe belangrijk het is op de drukste grachten wat compacter op elkaar te varen, zodat voor de rondvaartenboten duidelijk herkenbaar is dat de kajaks gezamenlijk ‘één vaartuig’ vormen. Sleeplijnen werden uitgedeeld voor ‘het geval dat’ en daarna konden we te water.

Passeren op de grachtengordel

De route was werkelijk waar om van te smullen. Heel erg leuk om alle bekende Amsterdamse plekken eens vanaf het water te zien. Via Artis, Hortis, Singel, Rode Hoed naar de Brouwersgracht.

Rust bij woonark Mondriaan

Vervolgens via Oud-West richting de steiger tegenover woonark ‘Mondriaan’ waar we een korte stop maakten. Fijn om even de benen te kunnen strekken en een broodje te eten. De boten zelf lagen er aaneengebonden overigens ook als een kleurig kunstwerk bij. Weer in de boten zaten we al snel op de Leidsegracht. Al varend langs het Rijksmuseum voel je je echt even heerlijk toerist in eigen stad. Natuurlijk kwamen de mobieltjes regelmatig tevoorschijn voor een foto en tegelijkertijd waren wij met onze bootjes voor de toeristen op de kant ook een gewild foto-object. Via de Reguliersgracht en Keizersgracht ging het terug naar de Amstel.

Walter Süskindbrug

Vanaf daar weer een prachtig uitzicht op de Magere Brug en het Muziektheater. Met een flinke sprint de Amstel oversteken voor de opkomende rondvaartboot langs en dan nog het laatste stukje terug naar het clubgebouw van Zeeburg. 

Clubgebouw Kanovereniging Zeeburg

Al met al best een hele tocht op soms een behoorlijk enthousiast tempo. De sleeplijn en bijbehorende sleper hebben hun dienst bewezen om iedereen een fijne tocht te bieden. Er is heel wat afgekletst onderweg en niet alleen KOIJ-leden en Zeeburgleden leerden elkaar beter kennen maar ook de (soms nog redelijk verse) KOIJ-leden onderling. Een geslaagde uitwisseling en geslaagde dag, afgesloten met een welgemeend ‘TOT ZIENS!’. Nogmaals dank aan KV Zeeburg voor de ontvangst en goede organisatie!           

Investeren in de problemen die je nog niet hebt

Afgelopen zaterdagochtend zijn Willem Oosting en Piet van Mil vanuit het Haagse naar Amsterdam afgereisd om ons te onderrichten in blessure preventie. Het kan ditmaal live, Willem had ons op een eerder moment wegens de toen geldende beperkingen al eens via een videoverbinding toegesproken.

In het clubhuis, voorafgaand aan de workshop

We beginnen met een voorstelrondje. Willem en Piet zijn respectievelijk een fysiotherapeut in ruste en een zeekajak-instructeur, we zijn dus in goede handen! We gaan het rondje af en we leggen daarbij al onze lichamelijke gebreken op tafel. Het lijkt erop dat je grofweg aan alles vanaf je nek tot je tenen last kan krijgen bij het kanoën. Daartegenover is het kanoën goed voor je core stabiliteit wat helpt tegen rugklachten van het de hele dag zitten.

We leren allereerst dat we ontspannen en recht op moeten zitten in de kajak. Een gemiddelde couch potato zakt echter binnen 10 minuten weer onderuit ☹. Een denkbeeldig touwtje aan de kruin en over de horizon kijken. Rugbandje niet te strak en de hardcore kajaker kan het zonder (alleen blokje schuim in de rug om de afstand tot de kuiprand te voelen) Handjes ook ontspannen en niet zo knijpen met je duwhand. Een botsing of val is bij het kajakken niet heel waarschijnlijk. Kajakblessures worden meestal veroorzaakt door repeterende bewegingen, een goede voorwaartse slag is de belangrijkste factor. Deze wordt daarom gedetailleerd uitgelegd.

Piet beeld alles wat verteld wordt levendig uit met een bezemsteel als peddel twee stoelen als kajak. We krijgen ook nog een mooi filmpje te zien op de laptop die rond gaat. Hier en daar sneuvelen ook wat heilige kanohuisjes zoals een peddelhoek en de fietsbeweging. We zullen alle theorie daarover uitschrijven en op de website plaatsen.

Oefening waarbij we onze armen ‘inkorten’ en de peddel bij de borst houden

Hup naar buiten voor het practicum. Ieder legt even een kajak klaar en we gaan klaar staan voor de warming-up van Irene. Dan de boot in. We varen langs en Willem filmt ons bij het voorbijvaren. Het filmpje levert 4k beelden op die we thuis kunnen analyseren. Piet laat ons oefeningen doen die gaan helpen bij het aanleren van een goede houding en voorwaartse slag. Hij demonsteer de slag een paar keer en geeft ons feedback als we langsvaren. Het is inmiddels oudhollands prutweer geworden maar we gaan onverstoord verder.

Uitleg over de volgende oefening (in de regen)

Een uur later dan geplant zijn we terug bij het clubgebouw waar een gezamenlijke lunch wordt geserveerd. Het is een geslaagde workshop!

Onderwaterexcursie Kano op IJburg

Een verslag van Piet-Jan Vriend

Op 4 september was het tijd voor onze eerste onderwaterexcursie bij Kano op IJburg.

Het was een mooie zondagmiddag om eens goed te kijken naar wat er leeft op, in en rond het water bij onze club.

Onder het afdak van het clubhuis was een ‘onderzoek station’ ingericht waar alle gevonden samples nader konden worden geanalyseerd en besproken.

Na een korte uitleg van Harm over het ontstaan van dit gebied en de natuur en het belang van dit gebied als Natura 2000 gebied gingen de deelnemers op pad.

Een aantal gingen met Wouter mee om insecten en planten te bestuderen aan de waterkant.

Anderen gingen met Verena mee om met snorkelen de onderwater wereld te bekijken en samples te verzamelen.
Met de sub en kajak (met Corne) en langs de water kant (met Saskia en Kawai) werden op en in het water ook de verschillende samples opgehaald.

Al deze samples werden vervolgens aan land gebracht waar ze gezamenlijk werden gedetermineerd en ingedeeld. Bij elke soort was natuurlijk wel wat te vertellen.

Zoals de Grof hoornblad die bij ons welig groeit maar op de rode lijst van bedreigde plantsoorten in Nederland staat.

Aan het eind van de dag geslaagde dag was de flip-over gevuld met alles dat die dag was gezien . En dat was duidelijk meer dan we vooraf hadden kunnen denken.

Wouter heeft zelfs de ringslang, die een aantal weken geleden ook op een clubavond is gespot, gezien.

De deelnemers kregen een mooie folder “de ecologie van het Markermeer/IJmeer” mee, om thuis na te kunnen kijken wat ze allemaal gezien hebben.

Open Kano Festival

Door Eelco Lolkema

Afgelopen weekend (9-11 september) vond het inmiddels traditionele Open Kano Festival (OKF) plaats in de Weerribben. Ontzettend leuke happening op een prachtige locatie. Eelco was erbij. Vrijdagavond twee heel interessante presentaties over tochten in Ierland (Valerie Welch) en Zweden (Jolanda Linschooten). Jolanda is wellicht bij de KOIJ-leden bekend van haar boek “Sup- en kanoparadijs Nederland”.

Zaterdag was gevuld met vrij varen en clinics, voor solo en tandem, beginners en gevorderden. En natuurlijk de praatjes hier en daar, over techniek, eigen gebouwde kano’s (prachtexemplaren!) en verder alles wat met kanovaren verband houdt. Ook even gebabbeld met een delegatie van zustervereniging KVZ. Varen in open kano’s leeft daar meer dan bij KOIJ.

Start van de lichtjestocht met 77 open kano’s

Afsluitend ’s avonds een lichtjestocht. Altijd weer bijzonder hoe mensen hun kano weten aan te kleden. Inspiratie voor de KOIJ-lichtjestocht eind van het jaar (gaat toch wel door, ja?).

En de terugtocht (let op de haai!)

Zondagochtend zelf een stuk gevaren door de Weerribben. Na een eerste stuk heerlijk rustig peddelen, in een smalle kreek achterna gezeten door een salonboot van Staatsbosbeheer. Gelukkig elektrisch aangedreven, dus stil. De peddelaar in een sit-on-top, die me kort daarvoor voorbij scheurde, maakte heel wat meer lawaai. Het laatste stuk van mijn tochtje was het voortdurend groeten van peddelaars die me tegemoet kwamen, op weg naar Kalenberg, midden in het gebied. Tja, je bent festivalganger en je wilt varen….

Varen in de natuur

Zou leuk zijn als we volgend jaar met een groep(je) vanuit KOIJ er bij kunnen zijn.

Zwemevenement Rondje Pampus 30 juli 2022

door Piet-Jan

Klaar voor de start

Op zaterdag 30 juli 2022 vond voor de elfde keer het zwemevenement “Rondje Pampus” plaats. “Rondje Pampus” wordt jaarlijks georganiseerd om aandacht te vragen voor de kwetsbare natuur in het IJsselmeergebied.

Dit jaar georganiseerd door “Stichting Rondje Pampus” die het stokje heeft overgenomen van “Het blauwe hart” die tot dan toe de organisatie deed. Net als vorig jaar was KOIJ gevraagd om bij dit evenement te helpen en daar is natuurlijk gehoor aan gegeven.

Dus klokslag half acht vertrok de groep vanaf de club naar Pampus om daar keurig op tijd te landen voor de briefing.

We houden ze scherp in de gaten


Daarna het water op om in een ring rond het eiland waar nodig zwemmers in nood te helpen. Gelukkig was dat slechts zeer beperkt nodig. In het mooie, prima zwemweer konden alle deelnemers op eigen kracht de 1,2 of 3 rondjes pampus zelf voltooien.

Met de pont en de kajak huiswaarts

Een geslaagd evenement met prima weer en leuk dat KOIJ hier een bijdrage aan heeft kunnen leveren.

Volgend jaar,  laatste zaterdag van juli is het evenement weer.
Zet hem alvast maar in je agenda!

Midzomeravondtocht en picknick

Drie dagen na de zonnewende is het midzomerfeest en de avond ervoor dus midzomeravond. De wiki weet verder te melden dat mensen steeds meer belangstelling krijgen voor de heidense feesten van hun voorvaderen. Wij hadden gewoon zin in wat Midsummer madness!

We peddelen daarom met een flinke ploeg naar het strand. Omdat ze minder snel zijn dan de kajaks, is een sup en een Canadees de troepen vooruitgesneld. Een klein groepje gaat buitenom maar de meesten van ons peddelen rechtsom waardoor we wat langer beschut kunnen varen. De wind is aangetrokken waardoor het lekker klotst in de IJburg baai.

Op het strand

We spoelen met z’n allen aan op de hoogte van de surfschool. Er zijn vrij veel surfers op het water waaronder een paar met een wing board. Twee van ons gaan de pizzabezorger opwachten die met een klein autootje komt aanrijden. Als uiteindelijk iedereen grofweg de juiste pizza heeft of in ieder geval iets eetbaars, vleien we ons op het zand of – slim, niet aan gedacht – een plaid. Bovenop de dichtstbijzijnde picknicktafel is een tropisch bikinimodel bezig met een photoshoot dus de doos mag op schoot. Je kunt niet alles hebben…

In de Sluishuissluis

Terug varen we door de sluizen van het haveneiland. Voor de variatie maar ook omdat het achteraf bezien voor een sup en Canadees toch wel iets te ruig is. Zelf vind ik het overigens ook wel prima om de golven even te mijden.

De haven

Wegens wat problemen met bediening op afstand hebben we in Amsterdam weer gezellige brug en sluiswachters. Eerst moeten en nog wat zeilboten worden geschut maar niet veel later zijn wij aan de beurt. We peddelen door de haven waar het nog gezellig druk is. Vervolgens komen we door een gracht waar geen straat langs loopt en waar je anders dan over het water niet komt. Leuk om IJburg eens van deze kant te zien.

Onze gezellige sluismeester staat ons op te wachten bij de Betonnensluis die zoals de on-officiële naam al doet vermoeden een betonnen sluisdeur heeft die langzaam openschuift. Het was twaalf jaar geleden een wereldprimeur.

Moe en voldaan bergen we de de spullen weer op. Ook de tweepersoons die normaliter weinig daglicht ziet gaat de clubloods weer in. Het was een erg geslaagde avond, wat ons betreft is elke aanleiding een goede voor het volgende evenement.

Supclinic

Door Jeannet.

Op 12 juni organiseerde Kano op IJburg een supclinic waaraan 7 belangstellenden deelnamen. Hoewel het windkracht 4 was viel de wind toch mee en was het een prachtige zondagochtend. Het was een leuke groep deelnemers bestaande uit mensen van alle leeftijden. Enkelen hadden al wat ervaring en wilden de basistechnieken van het suppen beter onder de knie krijgen. Anderen maakten voor het eerst kennis om op een board te staan. Een rondje Kleine Rieteiland was voor allen goed te doen. Voor iedereen gold dat behalve het suppen zelf ook de mooie omgeving en het prachtige weer bijdroeg aan een ontspannen ochtend op het water.

Kromme Mijdrechtroute

Afgelopen twee weken hou ik de weersverwachting vrij dwangneurotisch in de gaten. We hebben namelijk een leuk plan gemaakt voor een kampeerweekeindje Vinkeveen. Vrijdag blijkt dat het zaterdag vrij krachtig (5Bft) gaat waaien en besluiten we voor het uitwijkplan te kiezen.

We binden onze vier kajaks zaterdagmorgen op de daken van twee auto’s. Dat het deelnemersaantal iets geslonken is komt logistiek goed uit omdat onze surfskiers gaan downwinden en daarom hun trailer zelf nodig hebben. KVZ is zo aardig om onze gezamenlijke trailer te doneren waardoor we in de toekomst geen trailerplanningsuitdagingen meer krijgen en ook last minute op pad kunnen.

Eerst koffie

We rijden naar de Het Eiland van Hein wat recent helemaal opgeknapt is. We nemen eerst een lekker kopje koffie bij hun hagelnieuwe uitgifte punt en krijgen adviezen van de vriendelijke medewerkers van dit Toeristische Opstap Punt (TOP).

TOP Eiland van Hein

Er is een opvallende verschijning is druk met de voorbereiding voor ‘ravotten bij Hein’. Haar kostuum en haarstyling lijken te zijn verzorgd door Disney. Verderop zit een rijtje hengelsporters en onderwijl maken ook wat suppers zich klaar voor en tochtje. Wij vertrekken ook en gaan bij het kanosteigertje te water.

De route staat aangegeven met bordjes maar we zijn ook overdadig voorzien van gps horloges en analoog kaartmateriaal nog maar te zwijgen van het clublid dat tijdens het uitwerken van de gpx de route uit zijn hoofd blijkt te hebben geleerd.

We hebben gekozen voor lus A om wat keren overdragen te voorkomen. De routebeschrijving raad dit juist af wegens minder mooi en lastig overdragen bij de Oudhuizersluis. Wij doneren wat muntjes en worden gewoon geschut en vinden het hier toch echt heel fraai.

Oudhuizersluis

We komen even later bij een hele lage brug waar de brugwachter geamuseerd staat te kijken hoe wij ons eronderdoor limboën. Hij had dat ding een klein stukje kunnen open, er komt hier toch maximaal maar één tractor en een fiets per half uur. Ik kom tot de conclusie dat ik niet zo lekker doorbuig op onnatuurlijke plekken maar weet me er uiteindelijk ook onderdoor te worstelen.

Kanolimbo

Bij een meer kanovriendelijke brug is het inmiddels lunchtijd maar besluiten we nog even door te paddelen tot voorbij halverwege de route. We stoppen bij de volgende TOP en kunnen bij een riante steiger bij een pannekoekenrestaurant aan wal. Onze tafel blijkt verdeeld in een hamkaas en een spekkaas zijde. Een stel gele hesjes blokkeert de kruising om een luid knetterende motorclub vrije doorgang te verschaffen. Op de steiger heeft zich inmiddels meer drijvend materiaal verzameld en wij maken weer ruimte voor de volgenden.

Pondskoekersluis

Het is in nooderlijke richting soms flink harken maar we hebben op deze route verder een goede beschutting tegen de wind, het is vooral een voordeel dat zich in deze vaarten geen golven kunnen ontwikkelen. Bij de pondskoekersluis krijgen we voorrang van twee bootjes die netjes aan het remmingwerk liggen te wachten. Het is wat passen en meten maar het kan op aanwijzing van de sluismeester allemaal in de krap bemeten sluiskolk. Ik diep nog een zakje muntjes op en zit onderwijl te denken hoe ik die in deze tijd met contactloos betalen weer bij elkaar ga verzamelen voor de volgende keer.

Johannes de Doper in Mijdrecht

Er zijn borden geplaatst die ons informeren over een afsluiting over twee weken wegens een badeendenrace die door de lokale Lionsclub wordt gehouden. We varen door Mijdrecht heen en vervolgens door Wilnis. Het is een feest der herkenning voor diegenen van ons die in Vinkeveen is opgegroeid of menig zomer heeft doorgebracht. Onderweg passeren we nog wat bruggen waar we zonder yogaposes onderdoor passen. We gaan bij de Wilnisse Zuwe de hoek om en worden in de Heinoomsvaart richting startpunt geblazen. Die sloot ligt helemaal vol met waterlelies en gele plompen welke welke we onderweg ook al veelvuldig hebben getracht te ontwijken.

Na een kort ritje zijn we terug bij de club en laden we de boten weer af. Het is uiteindelijk een dagtochtje geworden maar hebben het erg naar ons zin gehad. Deze route is een aanrader en het draaiboek met plan A staat op de Drive voor een volgende gelegenheid.