Open Kano Festival

Door Eelco Lolkema

Afgelopen weekend (9-11 september) vond het inmiddels traditionele Open Kano Festival (OKF) plaats in de Weerribben. Ontzettend leuke happening op een prachtige locatie. Eelco was erbij. Vrijdagavond twee heel interessante presentaties over tochten in Ierland (Valerie Welch) en Zweden (Jolanda Linschooten). Jolanda is wellicht bij de KOIJ-leden bekend van haar boek “Sup- en kanoparadijs Nederland”.

Zaterdag was gevuld met vrij varen en clinics, voor solo en tandem, beginners en gevorderden. En natuurlijk de praatjes hier en daar, over techniek, eigen gebouwde kano’s (prachtexemplaren!) en verder alles wat met kanovaren verband houdt. Ook even gebabbeld met een delegatie van zustervereniging KVZ. Varen in open kano’s leeft daar meer dan bij KOIJ.

Start van de lichtjestocht met 77 open kano’s

Afsluitend ’s avonds een lichtjestocht. Altijd weer bijzonder hoe mensen hun kano weten aan te kleden. Inspiratie voor de KOIJ-lichtjestocht eind van het jaar (gaat toch wel door, ja?).

En de terugtocht (let op de haai!)

Zondagochtend zelf een stuk gevaren door de Weerribben. Na een eerste stuk heerlijk rustig peddelen, in een smalle kreek achterna gezeten door een salonboot van Staatsbosbeheer. Gelukkig elektrisch aangedreven, dus stil. De peddelaar in een sit-on-top, die me kort daarvoor voorbij scheurde, maakte heel wat meer lawaai. Het laatste stuk van mijn tochtje was het voortdurend groeten van peddelaars die me tegemoet kwamen, op weg naar Kalenberg, midden in het gebied. Tja, je bent festivalganger en je wilt varen….

Varen in de natuur

Zou leuk zijn als we volgend jaar met een groep(je) vanuit KOIJ er bij kunnen zijn.