Tochtje over het IJ

Door Carlo

Irene en Lida hadden het initiatief gelanceerd met het clubvaren het IJ op te gaan. Een aantal van ons had hier nooit gevaren terwijl het toch best in de buurt is. Het begint bewolkt met een klein buitje. De voorspelling is 3-4 Bft. NW. We varen eerst binnendoor langs het Diemerpark. Naast de vele witte zwanen zien we plots een prachtige zwarte zwaan.  Na het haveneiland varen we brug 2002 onderdoor en varen we langs de strekdam, tegenover het vuurtoreneiland, naar links.

We houden bakboord oever aan tot grofweg de Zeeburgertunnel, daar varen we in formatie de vaargeul over. Vervolgens gaan we onder de Schellingwoudebrug door

Bij de Oranje sluizen hebben we mazzel, licht staat op groen en de groep kan zo de sportkolk in. Het valt op dat in de tegenovergestelde richting het een stuk drukker is, vooral zeilboten die het IJmeer op willen. “Kajakkers, u mag de sluis verlaten” schelt het door de speaker, we mogen door de half open deur voor de andere boten uit.

Net voorbij de sluis zien we een groot werkschip en een drijvende bok.

Rechts in Noord zijn heel leuke restaurantjes en FC Hyena, een bioscoop. Het valt wel mee met de drukte maar het blijft een klotsbak, telkens als er een schip langs vaart is het feest. Bij de ponten moeten we even wachten tot we er achter langs kunnen. We zien nog een mooie tweemaster en een oude waddenpont die nu als partyschip vaart.

Het is natuurlijk een prachtig gezicht om langs de moderne architectuur van het oostelijk havengebied te varen en dan langzaam de oude stad op te zien doemen.

We mogen van de vriendelijke haven meester even pauze houden in de Sixhaven. Het is een hoge uitstap die ik tot mijn spijt nog niet onder de knie heb. Binnenkort maar een keer oefenen. Er lag gelukkig ook een door eenden ondergescheten vlotje, waar het me een stuk beter afging.

Terug hebben we wind mee waardoor je af en toe lekker kon surfen. We gingen wel af en toe alle kanten op maar het ging een stuk vlotter zo. Daar is de sluis alweer, helaas was hij net aan de andere kant aan het laden. Na een tijdje wachten konden we er alsnog in en ging hij maar kwart vol schutten. Ergens bij het Zeeburgereiland hebben we twee oplopende binnenvaartschepen die elkaar ook nog passeren. Na een tijdje waarschuwde onze achter vaarder voor een flinke golf. Het was voor een kopgroepje nog knap lastig om elkaar niet aan te varen. We worden nog een aantal keer flink opgetild en sturen om de strekdam heen waar we juist weer stroom tegen hebben. We zijn weer bijna terug en pedellen nog even lekker door. Terug bij de club vinden we het allemaal een geslaagd tochtje en spreken we uit dat we vaker dergelijke tochtjes moeten plannen.