Sluisje krijgsman

Verslag van Irene

Vandaag, 11 februari, leek het een mooie dag om eens op expeditie te gaan naar de Krijgsman te varen. Dit is de nieuwe wijk in aanbouw in Muiden, op het voormalig terrein van de kruitfabriek De Krijgsman. Het was mooi licht bewolkt weer met ongeveer 9 gr C en 3 Bft W. Achteraf bleken we 19 km gevaren te hebben.

Met een groepje van 8 vertrokken we om bij de pier van Muiden te splitsen in 2 kajakkers die liever op het open water bleven en de Krijgsmannen/vrouwen.

De overige 6 voeren door de Zeesluis en gingen voor de Spieringbrug naar rechts door het
openstaande Weesperpoortsluis(je) Muiden is.

Een paar honderd meter verderop zag de lage Amsterdamsepoortbrug er spannend uit maar we bleken er ruim onderdoor te kunnen.

Hierna voeren we de Muidertrekvaart op.

Na ongeveer 1 km en 3 bruggen kwamen we bij het sluisje de Krijgsman uit 1899 wat in 2021 gerestaureerd en weer in gebruik genomen is. Deze sluis werd vroeger gebruikt om kruit te vervoeren naar een zusterfabriek in Amstelveen en grondstoffen aan te leveren. De sluis werd vroeger handmatig bediend.

Tegenwoordig is het een zelfbedieningssluis en wat bleek: verboden voor kano’s, sups en
rubberboten…….

Niet gehinderd door deze kennis splitsen de groep zich hier weer in een groepje wat liever terug ging voor de appeltaart bij de de KNZ&RV (Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging) kort afgekort “de Koninklijke”, en de verkenners die de Krijgsman vanaf het water gingen ontdekken. De beschrijving en de bediening van het sluisje was met een druk op de witte knop geen groot avontuur. We moesten even wachten tot de kolk het niveau van de Trekvaart had bereikt en onder een belsignaal gingen de sluisdeuren open.

Ook binnen was een paneel met witte knop die met de hoge waterstand op de heen weg goed te bedienen was maar op de terugweg slechts met een hulpmiddel bereikbaar was. Het verval was nl. zeker 1 meter.

In de nieuwe wijk in aanbouw bleken veel watergangen nog afgesloten maar door een mooie beboste hoofdroute langs de dijk kwamen we in downtown Krijgsman.

Daar gingen we bij een lage steiger aan wal om de mogelijkheid van een overdraag punt over de dijk te onderzoeken.

Aan de andere kant van de dijk liggen basalt blokken maar er zijn wel mogelijkheden om op enkele plekken tussen de struiken je kano in het IJmeer te water te laten. Enige voorzichtigheid door de stenen is dan wel geboden. Wij kozen voor nu dezelfde terugweg als heen. Als er straks meer waterwegen opengaan zal dit zeker meer perspectief bieden voor een leuk nieuw rondje vanuit KOIJ. Hopelijk hebben we dat verbod voor kano’s dan ook van het toegangsbord gekregen.