Interactieve avond over het weer en weerberichten

Rond half acht zitten we woensdagavond met een leuk groepje klaar voor een theorie avond. Ons nieuwe clubhuis maakt het mogelijk dergelijke avonden in eigen accommodatie te organiseren. Volgende maand staat bijvoorbeeld EHBO op het water op het programma. Maar vanavond zaten we met koffie, thee en paaseitjes klaar voor weer en weerberichten.

Arjan van Brakel is bereid ons te onderrichten. Hij is een ervaren kajakker, zeekajakinstructeur en betrokken is bij NKZV en Peddelpraat. Hij kijkt op dagbasis naar weerkaarten en is het weer-orakel van de verenigingen waar hij vaart. Arjan heeft een interactieve presentatie voorbereid waarin hij ons gaat leren om bij tochtvoorbereiding op een gedegen manier naar de weersverwachting te kijken.

Op het water ben je namelijk erg kwetsbaar voor het weer. Je wilt niet overvallen worden door harde wind of een onweersbui. Even naar binnen om te schuilen is er voor ons niet bij op het IJmeer.

Onweer
Hierdoor willen we niet verrast worden!

Arjan blijkt een hele leuke manier van uitleggen te hebben. Door het interactieve karakter van de sessie krijgen we snel gevoel bij de materie. We leren de eerst om de weerkaarten te interpreteren. De fenomenen op de kaart en de invloed op het weer worden uitgelegd aan de hand van illustraties van de situatie in het driedimensionale vlak met weerfronten, luchtlagen, wolken en al dan niet verzadigde lucht.

De Allerheiligenvloed van 2006, die Arjan zelf in Delfzijl heeft meegemaakt, bleek prachtig studiemateriaal. Het wordt zo beeldend verteld dat je zelf onderhand natte voeten krijgt en de auto’s ziet drijven.

Weerkaart
Lijntje, pijltje, bolletje, hoge/lage druk, isobaren, ruggen en troggen….

We leren ook over de weermodellen van de verschillende weerinstituten en de factoren die van invloed zijn op nauwkeurigheid en de lengte van de termijn waarover voorspellingen kunnen worden gedaan.

Zeeweer app
Nerdy weerapp met veel meer info dan de gelikte exemplaren

Al gedurende de avond is mijn gelikte webapp ingeruild voor het meer nerdy exemplaar met kekke kaartjes. Inhoud boven vorm! En morgenochtend lekker het weerfilmpje kijken op Ziltmeteo.nl dan weten we precies waar die sneeuwvoorspelling nu opeens vandaan komt.

Wij laten ons straks niet meer verrassen door een verstopt tweede koudefrontje Arjan, bedankt!