Rondje Waterland

Alhoewel we echt geluk hebben met onze locatie en het vaarwater voor de deur, willen we er dit jaar graag nog een keer op uit. Na een oproep in de zaterdag ochtend appgroep is de groep tot acht ‘all season’ vaarders aangezwollen.

De meesten van ons zijn ruim voor half negen bij de club om op te laden. We vertrekken naar Monickendam om een rondje door Waterland te varen. Dit gebied ten noorden van Amsterdam is bekend van de mooie landerijen, lieve dorpjes en het Markermeer. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen. Maar het heet niet voor niets Waterland, er zijn vele sloten, vaarten en kleine meertjes waar wij vandaag eens lekker doorheen gaan peddelen.

Er is met Google Maps een prima opstap plek gevonden met een laag slootkantje om in te stappen en een parkeerterrein ervoor waar de auto’s veilig kunnen wachten op onze terugkomst. We trekken wel wat bekijk met onze winterkajakgarderobe en het zal ook niet elke dag gebeuren dat deze sloot vol ligt met kajaks.

De tocht gaat via de Ooster Ee naar Zuiderwoude waar ik het kerkje direct herken van de fietstochten. Het is bewolkt vandaag waardoor de foto’s wat karig uitvallen maar hij staat erop.

We komen onderweg nog een familie zwanen tegen, we proberen ze in deze smalle sloot alle ruimte te geven om ze rustig te houden.

Iets verder varen we langs Holysloot. Ergens langs de route zien we een aantal oude caravans staan op wat een boerencamping lijkt. Er staan wat picknickbanken en er is een lage steiger, we besluiten dat het te mooi is om voorbij te varen. Er is verder niemand, wat niet zo gek is met deze temperaturen (6°C). Deze plek lijkt ook geschikt voor een kampeertocht in het watersportseizoen. Na de oploskoffie en meegebrachte etenswaren varen we verder.

Bij het Bozenmeertje zijn er twee mogelijkheden richting Broek in Waterland. Een stinksloot en een breder vaarwater waar bij de ingang ook een wegwijzer staat, In het hele gebied staan deze groene borden om de watersporter de weg te wijzen. Onze onvolprezen navigator had de gps van de route in een app geladen en wij moesten toch echt door het smalle slootje. Halverwege word ons de weg versperd door een dammetje (op de app staat een vaste brug vermeld) waardoor we rechtsomkeert door de zwarte blubber ploegden om alsnog de borden te volgen.

Enfin, stukje verder varen we het pittoreske Broek in Waterland in met zijn Broeker grijs geschilderde houten huizen.

Het Dee brengt ons bij De Leek, waar het in de zomer een stuk drukker is. In dit gebeid zijn boten die geluid produceren verboden, wat fijn is voor de natuur en de rustzoekende watersporter. Dat je met een elektromotortje ook nog flink hart door de sloot kunt varen wordt even later bewezen door een man in een open boot. Maar verder is het super rustig.

Het laatste stukje varen we naast de N247 over de Zesstedenvaart. Even later varen we Monickendam in en na een klein historisch stukje over de Vestingsgracht varen we de Pierebaan weer op waar we de boten weer opladen. We rijden halverwege de middag het terrein van KOIJ op, een voordeel van een tochtje dicht bij huis.