Opschoondag op het water

Om het water in onze achtertuin een beetje schoon te houden heeft KOIJ op 20 maart jongstleden meegedaan aan de Landelijke Opschoondag.

Met een aantal kano’s en een SUP zijn we door de grachten van IJburg gevaren en hebben we zakken vol vuil opgehaald. Veel blikjes, plastic flessen en andere plastic rommel, kinderspeelgoed, een groot aantal lege, maar ook volle pakjes en pakken frisdrank en enkele curiosa. Een nieuw verschijnsel was het aantreffen van de vele gebruikte mondkapjes, vaak in innige verstrengeling met het riet. De voorgaande dagen had het flink gestormd, waardoor veel afval in de kant en in het riet was geblazen. Er wachtte ons een dankbare taak en tegelijkertijd een goede les in manoeuvreren met je kano of SUP.

Op de club waren afvalgrijpers en vuilniszakken aanwezig om de rotzooi te kunnen opprikken en opbergen. Vier leden hebben hun grijper in het water laten vallen en kunnen getuigen van het feit dat afvalgrijpers snel zinken.

  Tip 1: als je gaat afvalprikken, maak de grijper dan vast aan je boot!

Irene had haar zinnen gezet op de Nijlpaardsluis (die zat nog niet in haar sluizenverzameling) en dat bleek simpel geregeld. Bij de sluis staat een bordje met telefoonnummer en als je dat belt, kun je je aanmelden. Na een geschatte vijf minuten ging de sluis draaien en konden we ontdekken dat IJburg er vanaf het water best gevarieerd uitziet. Je vaart langs achtertuinen met terrasjes en kunt ook het haventje in.

Tip 2: Vaar ook eens door de Nijlpaardsluis, het is niet ingewikkeld en als je mazzel hebt, draait-ie snel!

Ook op land werd flink afval geprikt. Handig, want onze vuilniszakken waren al snel vol en zo’n kano of SUP kun je lastig volladen met meerdere zakken. De opschoners aan de wal, maar ook enkele bewoners, pakten de volle zakken aan. Zo ontstonden er ook her en der gesprekken over kanoën, het weer, afval en de zin van het leven. Het contact met de niet-varende IJburgers was opvallend leuk!

 Tip 3: Vaar eens een rondje door de IJburger grachten en maak contact met de inheemse bevolking, deze eilandbewoners zijn over het algemeen heel vriendelijk.

Prijzen voor de beste vangst gingen uit naar Jos met zijn Monster van IJburg, naar Shirley met de Nivea-bal en de Gieter-met-Tuit van Rebecca.

 Tip 4: Zoek je uitbreiding van je verzameling curiosa? Vaar eens een rondje door de grachten van IJburg!

Aan het einde van de tocht hebben we nog even de banden met de havenmeester aangehaald, die de resterende zakken vuil in ontvangst nam.