Online workshop blessure-preventie

8 april 2021

Op Donderdagavond 8 april was er voor de leden van KOIJ (en andere geïnteresseerden) een online workshop blessure-preventie.

Willem Oosting, fysiotherapeut en zelf ervaren kajakker, kwam digitaal langs via een Teams-meeting.

Ondersteund door een aantal korte filmpjes en afbeeldingen nam Willem ons mee langs de verschillende punten die belangrijk zijn voor het voorkomen van blessures.

Zelf vaart hij al jaren zonder blessures en dit gecombineerd met zijn kennis als fysiotherapeut mag je stellen dat hij weet waar het overgaat. 

Op een rustige aangename wijze liet Willem zien hoe je blessures voorkomt bij de voorwaartse slag, maar ook bij bijzondere verrichtingen.

Het klinkt allemaal heel logisch en ook niet moeilijk om te doen als je Willem hoor vertellen.

“Bij kajakken maak je 95% procent van de tijd gebruik van de voorwaartse slag.

Dus als je er voor zorgt dat je deze slag goed beheerst wordt de kans op blessures vanzelf minder.”

Maar het gaat een stukje verder dat niet enkel voor kajakkers geldt maar gaat over een stukje algemene gezondheid.

“Kajakken gaat vanuit je romp, het is heel belangrijk om een actieve zithouding te hebben  en je moet ervoor zorgen dat de ‘Core stability’ goed is” zegt Willem.  Dit was ook het enige moeilijke woord van de avond, maar wederom vol logica: het versterken van je rompspieren die het centrum van het lichaam stabiliseren helpt natuurlijk ook bij kajakken. 

Mooi die Core Stability, maar hoe trainen we dat?

Dat blijkt best eenvoudig te zijn. Met de gebruikelijke oefeningen op de sportschool – of nu even thuis – maar  ook al zittend op een stoel. 

Willem heeft een paar oefeningen voorgedaan om dit te laten zien.

Verhelderend en verrassend was het pleidooi van Willem voor een andere vorm van de lage steun. Niet de ellebogen hoog in de lucht (‘Bokito’), maar halverwege. Dit kan blessures voorkomen.

Ook de tip om yoga te beoefenen voor de broodnodige lenigheid in rug en romp, werd enthousiast ontvangen door de deelnemers. 

Wie weet volgt er binnenkort een yoga-workshop bij KOIJ.

Al met al een erg leuke sessie met een helder verhaal van Willem en een goede ondersteuning van Shirley. 

Op zaterdagochtend natuurlijk direct de verworven kennis in de praktijk getoetst en geoefend. Dus in actieve zithouding, peddel goed vasthouden (niet knijpen), peddelen met een vloeiende rompbeweging en de voorwaartse slag zoals Willem heeft uitgelegd en voorgedaan.

Binnenkort zal de voorwaartse slag ‘als Willem’ mogelijk net zo bekend worden als de lage steun ‘als Bokito’.