Kampeertrip vol Wind.

Een bericht van Carlo

In de dagen voor de tocht heeft Windfinder niet zo’n fijne voorspelling voor ons. 5-6 BFT westerwind… Het weekeinde op de Markerwadden staat daarmee op losse schroeven. Gelukkig hebben we plan B: zaterdag zou de wind aan het einde van de middag afnemen en het Gooimeer lijkt het ook iets kalmer dan het Markermeer ten noorden van Lelystad.

Om 15:00 uur staan we opgetogen met onze plunje en kajak bij KOIJ klaar voor vertrek. De tochtleiding heeft de trailer bij KVZ opgehaald. Het blijkt dat je de kajaks met de sjorbandjes verrassend goed vast kunt zetten, we kunnen veilig op weg.

“Bij de toiletten van het Almeerderstrand” klonk al wat smoezelig… In ieder geval wordt het niet vertrouwd om de auto’s daar te laten overnachten. Na het wegbrengen ervan naar de bewoonde wereld kunnen we rond vijf uur op pad.

Een korte, bredere sit-on-top heeft moeite met het tempo. Die krijgt een sleeplijntje voor wat hulp. Achteraf bleek er een partij waterplanten aan spanbanden onder de boot te hangen waardoor hij enorm wordt afgeremd. Op de terugweg is de bagage anders bevestigd en is de sleeplijn gewoon in het hoesje gebleven.

Het Gooimeer is mooi en delen ervan zijn nog best wijd. Onderweg zien we Muiderberg, het Naarderbos, Almere Haven en Huizen met zijn haven en heel mooie appartementen aan het water.

Het is best druk met allerhande boten. Ze volgen niet allemaal dé vaargeul, daarvan lijken er trouwens meerdere te zijn. Er hoe zat het ook al weer met die rood/witte tonnen? En die zeilboten die van alle kanten komen, ik heb ze maar voorrang gegeven maar twijfel of dat altijd correct is. Misschien kunnen we binnenkort een theorielesje organiseren.

We landen op de Huizerhoef. Op het veldje staat al één kajakker met z’n tentje, die maakte een bescheiden invasie mee. In no time liggen er totaal acht kajaks aan de oever en is het veldje omgetoverd tot tentenkamp.

Aan de andere kant van het kleine eilandje liggen jachtjes aan de steigers. De beheerder die wat kleingeld ophaalt voor de overnachting is al geweest. Ik had met hem best een leuk gesprek willen houden over sanitair. Bij gebrek aan wit aardewerk of vergelijkbare eestewereldvoorzieningen zijn de bosjes achter ons veldje zijn zichtbaar als toilet in gebruik. Niet iedereen kent de etiquette rond het ingraven van uitwerpselen en het niet achterlaten van toiletpapier. Ik begrijp dat een riool naar de overkant kostbaar is maar er zijn alternatieven te bedenken.

Als de laatste haring in de grond zit, gaat de zon onder. We hebben inmiddels contact gelegd met de oorspronkelijke bewoner en iedereen besluit een voor een om met z’n foerage om het gezellig brandende barbecuetje heen zitten. Op de sit-on-top is alles meegetost voor de productie van heerlijke satétjes.

De volgende ochtend pakt ieder in z’n eigen tempo de spulletjes weer in. De Dooie Hond is een eiland iets verderop en het leek een goed idee daar ook even te gaan kijken. We hebben daar een enorme school volgels zien opstijgen maar de Zeearend waarvoor we kwamen hebben we niet mogen aanschouwen. Na een oefening met het redden van een groenlandkajak en een tijdje rondlummelen op dit pareltje in het Eemmeer varen we terug naar de Huizerhoef en aanvaarden we de terugtocht richting Almere. Het is inmiddels flink gaan waaien en we peddelen ons het schompes tegen de wind en de golven in. Het tempo zakt terug en we zoeken rond Almere Haven naar een plekje om even aan te meren. Bij de lokale “Strandbrasserie “worden bekertjes koffie gehaald. We worden ook verrast op twee grote bakken friet.

We besluiten daar gezamenlijk dat het geen schande is om verstandig te zijn. Doorvaren kost ons nog een paar uur en de fut is er wel een beetje uit. Ook is die wind nog iets toegenomen. Er komt toevallig een clubgenoot langs die ook bij KV Aquavite lid is, hij geeft een groep een slinger naar de Marina om de auto’s op te halen. De boten gaan weer op de trailer en rond half zeven gaan we moe maar voldaan huiswaarts. We hebben lekker kunnen oefenen met het varen onder minder goede condities. We hebben veel geleerd voor de volgende tocht en kijken er alweer naar uit.