Grachtentocht met KV Zeeburg

Een verslag door Saskia

In het kader van een ‘kijkje in andermans club/vaarwater’ was KV Zeeburg eerder dit jaar te gast bij KOIJ. Zaterdag 22 oktober verruilden een aantal KOIJ leden het open water rondom ons eigen clubgebouw voor een mooie tocht door de grachten van de binnenstad. Dit op uitnodiging van KV Zeeburg waar we door tochtleiders Marianne en Hans hartelijk werden ontvangen. Nadat iedereen was voorzien van een (club)boot volgde een korte briefing met voorstelronde. De groep van 16 vaarders bestond uit een leuke mix van KOIJ- en Zeeburgleden. Een poging om middels een spelvorm over en weer elkaars namen te onthouden verliep nog best geslaagd, ondanks de verwarring die ontstond door de opvallend veel dubbele voornamen van de mannelijke KOIJ leden (‘iets met Jan of Jean’ gaf een hoge slagingskans).

Bijelkaar ”als een vaartuig”

Marianne legde ons uit hoe belangrijk het is op de drukste grachten wat compacter op elkaar te varen, zodat voor de rondvaartenboten duidelijk herkenbaar is dat de kajaks gezamenlijk ‘één vaartuig’ vormen. Sleeplijnen werden uitgedeeld voor ‘het geval dat’ en daarna konden we te water.

Passeren op de grachtengordel

De route was werkelijk waar om van te smullen. Heel erg leuk om alle bekende Amsterdamse plekken eens vanaf het water te zien. Via Artis, Hortis, Singel, Rode Hoed naar de Brouwersgracht.

Rust bij woonark Mondriaan

Vervolgens via Oud-West richting de steiger tegenover woonark ‘Mondriaan’ waar we een korte stop maakten. Fijn om even de benen te kunnen strekken en een broodje te eten. De boten zelf lagen er aaneengebonden overigens ook als een kleurig kunstwerk bij. Weer in de boten zaten we al snel op de Leidsegracht. Al varend langs het Rijksmuseum voel je je echt even heerlijk toerist in eigen stad. Natuurlijk kwamen de mobieltjes regelmatig tevoorschijn voor een foto en tegelijkertijd waren wij met onze bootjes voor de toeristen op de kant ook een gewild foto-object. Via de Reguliersgracht en Keizersgracht ging het terug naar de Amstel.

Walter Süskindbrug

Vanaf daar weer een prachtig uitzicht op de Magere Brug en het Muziektheater. Met een flinke sprint de Amstel oversteken voor de opkomende rondvaartboot langs en dan nog het laatste stukje terug naar het clubgebouw van Zeeburg. 

Clubgebouw Kanovereniging Zeeburg

Al met al best een hele tocht op soms een behoorlijk enthousiast tempo. De sleeplijn en bijbehorende sleper hebben hun dienst bewezen om iedereen een fijne tocht te bieden. Er is heel wat afgekletst onderweg en niet alleen KOIJ-leden en Zeeburgleden leerden elkaar beter kennen maar ook de (soms nog redelijk verse) KOIJ-leden onderling. Een geslaagde uitwisseling en geslaagde dag, afgesloten met een welgemeend ‘TOT ZIENS!’. Nogmaals dank aan KV Zeeburg voor de ontvangst en goede organisatie!