Amsterdam Light Festival

Het Light Festival is een jaarlijks evenement met lichtkunst. Sinds de pandemie is er een vaarverbod in het gebied voor door spierkracht aangedreven bootjes. Onze vrienden van KVZ hebben een ontheffing om er onder strikte voorwaarden, op bepaalde momenten en tegen betaling doorheen te varen. Wij zijn samen met een club uit Arnhem en Utrecht te gast om met KVZ mee te varen.

Met vier boten op de trailer is het een kort ritje naar Oost. KVZ zit op het voormalige Veemarktterrein. Het ruikt daar nu naar barbecue door het bezorgrestaurant naast het clubterrein. Geen tijd om te eten, snel de bootjes afladen en droogpak aan. In de kantine nemen we de route door. De steiger ligt inmiddels flink vol met ieders boten, we hebben een aardige vloot verzameld. Na een korte instructie van de tocht leider gaan de lampjes aan en gaan we op pad.

We varen langs De Gooyer (molen), Kromhoutwerf, het Scheepvaartmuseum, en de Bloemenmarkt naar het verzamelpunt voor de Nieuwe Haarlemmersluis.

Zodra de roeiers, die van de andere kant komen en de laaste rondvaartboten, voorbij zijn komt de kolonne in beweging. Het vaart trouwens niet echt lekker, het voelt een beetje als een school vissen in een schepnetje. Ik zoek de luwte een op maar moet toch erg opletten omdat we om de haverklap stoppen en een paar polobootjes als een stel puppies overal tussendoor schieten. Hier en daar komt er alsnog een roeiboot achterop maar de rondvaart boten worden even opgehouden om ons veilig te laten doorvaren.

Bij het Wetheimpark lijken we eindelijk een redelijke foto van een kunstwerk te kunnen schieten maar we worden daar gemaand door te varen. Even later komen we weer bij het scheepvaartmuseum aan en peddelen we terug naar KVZ.