EHBO op het water

Onze Anke is een huisarts in ruste en vertelt ons over risico’s bij het peddelen. In het clubhuis is alles in gereedheid gebracht voor haar goed voorbereide presentatie. We gaan het vanavond niet hebben over spierpijn en blaren maar over serieuze gevaren van het peddelen.

De EHBO koffer hangt op de BG, tussen de toiletten boven de brandblusser

We moeten ons bij watersport uiteraard zorgen maken over verdrinkingsrisico’s. We leren wat er dan zoal met het lichaam gebeurd en waarom het niet altijd zomaar duidelijk is dat een zwemmer een drenkeling is. Gelukkig is het bij ons wel gelijk duidelijk dat er iets aan de hand is omdat we simpelweg in de kajak horen en niet ernaast.

Durven we allemaal het water nog op? Mooi, door naar de onderkoeling. Momenteel is het water zo’n 12 graden, dat is matig koud. Je kunt echter al gelijk in cold shock terecht komen als je omdondert. De onderkoeling maakt vervolgens dat je spieren minder functioneren, je verward raakt en je je steeds minder instaat bent jezelf te redden.

Daarom zijn de veiligheidsmaatregelen ook zo belangrijk. Kleed je op de watertemperatuur (long john/dry suit), altijd samen varen, regelmatig reddingen oefenen, we doen dat niet uit doorgeschoten hobbyisme! In de winter heb je zelfs maar enkele minuten om weer uit het water te komen en stel dat je kajak dan net weg is gewaaid .

We leren hoe je moet omgaan met een onderkoelde patiënt. Een verkeerde behandeling verergerd diens situatie. We vernemen de tips and tricks rond reanimatie. Start met 5x beademen en pas alleen hartmassage toe als bij het bewusteloze slachtoffer geen hartslag te voelen is.

Naar aanleiding van een vraag uit het publiek gaan we over van de kou naar overtollige warmte want daar gaat een peddelaar ook niet zo lekker op. De zonnesteek en hitteberoerte maken hun opwachting. De hoofdboodschap is koelen en koel te drinken geven.

EHBO app van het Rode Kruis

We behandelen het ABC van de EHBO. Dit zijn de vitale functies, namelijk: het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop (circulatie). We leggen hierbij een clubgenoot in de stabiele zijligging zodat hij zijn tong niet kan inslikken. De EHBO app van het Rode Kruis kan het eventueel nog even voorlezen, bij het praktijkexamen mogen we die er bijhouden.

Onze mooie oranje EHBO koffer wordt tot slot nog even geïnspecteerd. De sectie levensbedreigende situaties is duidelijk op, het wordt tijd om huiswaarts te gaan voordat we straks pleisters gaan plakken.

Dit was de laatste veilig varen avond van deze winterserie. Volgende winter gaan we verder met thema-avonden. We nodigen iedereen uit om een avond te verzorgen of daarvoor onderwerpen aan te dragen. Maar nu gaan we eerst een paar maanden lekker peddelen!