Kromme Mijdrechtroute

Afgelopen twee weken hou ik de weersverwachting vrij dwangneurotisch in de gaten. We hebben namelijk een leuk plan gemaakt voor een kampeerweekeindje Vinkeveen. Vrijdag blijkt dat het zaterdag vrij krachtig (5Bft) gaat waaien en besluiten we voor het uitwijkplan te kiezen.

We binden onze vier kajaks zaterdagmorgen op de daken van twee auto’s. Dat het deelnemersaantal iets geslonken is komt logistiek goed uit omdat onze surfskiers gaan downwinden en daarom hun trailer zelf nodig hebben. KVZ is zo aardig om onze gezamenlijke trailer te doneren waardoor we in de toekomst geen trailerplanningsuitdagingen meer krijgen en ook last minute op pad kunnen.

Eerst koffie

We rijden naar de Het Eiland van Hein wat recent helemaal opgeknapt is. We nemen eerst een lekker kopje koffie bij hun hagelnieuwe uitgifte punt en krijgen adviezen van de vriendelijke medewerkers van dit Toeristische Opstap Punt (TOP).

TOP Eiland van Hein

Er is een opvallende verschijning is druk met de voorbereiding voor ‘ravotten bij Hein’. Haar kostuum en haarstyling lijken te zijn verzorgd door Disney. Verderop zit een rijtje hengelsporters en onderwijl maken ook wat suppers zich klaar voor en tochtje. Wij vertrekken ook en gaan bij het kanosteigertje te water.

De route staat aangegeven met bordjes maar we zijn ook overdadig voorzien van gps horloges en analoog kaartmateriaal nog maar te zwijgen van het clublid dat tijdens het uitwerken van de gpx de route uit zijn hoofd blijkt te hebben geleerd.

We hebben gekozen voor lus A om wat keren overdragen te voorkomen. De routebeschrijving raad dit juist af wegens minder mooi en lastig overdragen bij de Oudhuizersluis. Wij doneren wat muntjes en worden gewoon geschut en vinden het hier toch echt heel fraai.

Oudhuizersluis

We komen even later bij een hele lage brug waar de brugwachter geamuseerd staat te kijken hoe wij ons eronderdoor limboën. Hij had dat ding een klein stukje kunnen open, er komt hier toch maximaal maar één tractor en een fiets per half uur. Ik kom tot de conclusie dat ik niet zo lekker doorbuig op onnatuurlijke plekken maar weet me er uiteindelijk ook onderdoor te worstelen.

Kanolimbo

Bij een meer kanovriendelijke brug is het inmiddels lunchtijd maar besluiten we nog even door te paddelen tot voorbij halverwege de route. We stoppen bij de volgende TOP en kunnen bij een riante steiger bij een pannekoekenrestaurant aan wal. Onze tafel blijkt verdeeld in een hamkaas en een spekkaas zijde. Een stel gele hesjes blokkeert de kruising om een luid knetterende motorclub vrije doorgang te verschaffen. Op de steiger heeft zich inmiddels meer drijvend materiaal verzameld en wij maken weer ruimte voor de volgenden.

Pondskoekersluis

Het is in nooderlijke richting soms flink harken maar we hebben op deze route verder een goede beschutting tegen de wind, het is vooral een voordeel dat zich in deze vaarten geen golven kunnen ontwikkelen. Bij de pondskoekersluis krijgen we voorrang van twee bootjes die netjes aan het remmingwerk liggen te wachten. Het is wat passen en meten maar het kan op aanwijzing van de sluismeester allemaal in de krap bemeten sluiskolk. Ik diep nog een zakje muntjes op en zit onderwijl te denken hoe ik die in deze tijd met contactloos betalen weer bij elkaar ga verzamelen voor de volgende keer.

Johannes de Doper in Mijdrecht

Er zijn borden geplaatst die ons informeren over een afsluiting over twee weken wegens een badeendenrace die door de lokale Lionsclub wordt gehouden. We varen door Mijdrecht heen en vervolgens door Wilnis. Het is een feest der herkenning voor diegenen van ons die in Vinkeveen is opgegroeid of menig zomer heeft doorgebracht. Onderweg passeren we nog wat bruggen waar we zonder yogaposes onderdoor passen. We gaan bij de Wilnisse Zuwe de hoek om en worden in de Heinoomsvaart richting startpunt geblazen. Die sloot ligt helemaal vol met waterlelies en gele plompen welke welke we onderweg ook al veelvuldig hebben getracht te ontwijken.

Na een kort ritje zijn we terug bij de club en laden we de boten weer af. Het is uiteindelijk een dagtochtje geworden maar hebben het erg naar ons zin gehad. Deze route is een aanrader en het draaiboek met plan A staat op de Drive voor een volgende gelegenheid.