Disciplines

We zetten ons in voor alle peddelsporten op eigen kracht. We bieden activiteiten voor kajakken, kanoën, surfskiën en suppen aan, maar hebben ook leden met een roeiboot en een life saving board.

Kajakken of kanovaren

De termen kajakken en kanovaren worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een groot verschil tussen de twee. Het grootste verschil is dat in de kano, ook wel Canadees genoemd, een peddel gebruikt wordt met één blad. In de kajak wordt een peddel gebruikt met een blad aan beide kanten van de steel. Een ander verschil is dat de kano van boven open is en een kajak gesloten is en voorzien van een zitkuip. De reden dat de term kano veel gebruikt wordt, is omdat het een verzamelnaam is van alle kano-achtigen, waaronder de kajak en surfski. Bij KOIJ varen we voornamelijk met 1 persoons kajaks en hebben we als club 1 Canadese kano.

Surfskiën

De Surfski wordt al meer dan vijftig jaar door de strandwacht en sporters gebruikt in landen als Zuid Afrika en Australië, en sinds 2013 ook in Nederland. Surfski’s zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de kustwacht. Zij wilden sneller drenkelingen te hulp te kunnen schieten. Een typische surfski is met 6 meter een stuk langer dan een zeekajak en zo smal als een K1 wedstrijd kajak.

Surfski’s zijn de snelste kano’s op groot water. Surfskiën combineert uithoudingsvermogen met techniek. Door gebruik te maken van de kracht van de golven en de wind kun je hoge snelheden halen. Er wordt daarom juist in de ruwere omstandigheden van groot open water gevaren. Alleen in wedstrijdkajak vaar je sneller, maar die zijn niet zeewaardig.

Suppen (Stand Up Paddling)

Het suppen is ontstaan op Hawaii door strandwachten die op hun surfboard gingen staan om de beginnende surfers in de gaten te houden. Door een speciale, lange peddel konden ze op hun board blijven staan, in tegenstelling tot de surfers die liggend moeten peddelen.

Voor de beginnende watersporter is suppen de ultieme manier om te relaxen op het water. Een tocht door de grachten van IJburg of langs het Diemerstrand is een prima training. Je gebruikt bij het suppen erg veel spieren en het is goed voor je balans. Het is een veelzijdige en laagdrempelige vorm van (golf)surfen, waarbij je je board met een peddel voortbeweegt. Het board heeft een lengte van minimaal 3 meter. Op een groter board kun je zelfs een kampeeruitrusting, je kinderen, of je hond meenemen!

Familievaren