Koningstocht

Een extra vrije dag is een extra mogelijkheid om te gaan varen! 

Op Koningsdag 2021 trokken wij er daarom op uit, zonder deadline, geen verdere planning in het hoofd en een schitterend zonnetje erbij! 

Geen planning, maar wel een notitie op het whiteboard bij de vereniging. En volgens de ‘nieuwe lijn’ een expliciet aangewezen tochtleider.

De laatste weken is het steeds Noordoosten wind als we gaan varen, zo ook vandaag. Een gezellig briesje staat er, van zo’n 2-3 bft. Pampus lonkt, maar ook Durgerdam. We gaan op pad en varen eerst een stuk richting Pampus, slaan dan fluks naar links en varen richting de dijk bij het Kinselmeer, waar door de baggeraars aan de versterking van de Markermeerdijken wordt gewerkt.

We varen lekker door, zonder skeg vaart toch het lekkerst, dan ben je fijn wendbaar, constateren de mannen.

Vervolgens koersen we langs het vogeleiland, de strook die als natuurcompensatie voor IJburg is aangelegd en waar het nu gonst van de ganzen. We houden afstand om de vogels niet te verstoren en slaan de hoek om richting Durgerdam. Het lijkt wel een landschap van Potemkin, de Russsiche gouverneur die in de 18de weeuw nep-nederzettingen neerzette om indruk te maken op Catharina de Grote, die naast keizerin ook zijn minnares was. Alsof die schattige huisjes aan de dijk speciaal voor ons vandaag zijn neergezet, zo sprookjesachtig ziet het eruit. 

Dan blijkt men ook nog eens aan de buitenkant van de haven twee lage drijvende pontons te hebben neergelegd. Het is  gemakkelijk aanleggen en prettig toeven op deze pontons! Volop zon, koffie en een boterham. Een koninklijke lunchplek. 

Na de lunch steken we tussen de strekdam door, varen langs het Sluishuis in aanbouw en onder de BH-brug door naar Vrijburcht om vervolgens het rondje af te maken en bij de club te eindigen. Lichtelijk vermoeid, zeer voldaan en nog op tijd om met een borrel in het Flevopark de verjaardag van de koning te vieren.