Surfski bij Kano op IJburg

Hoewel in onze verenigingsnaam uitsluitend de discipline kanoën wordt genoemd, wil Kano op IJburg al vanaf de oprichting een plek zijn voor verschillende watersporters. Naast een actieve groep kanoërs hebben wij ook Suppers en surfskiërs. In alle drie de groepen neemt het ledenaantal toe, en dit jaar hebben ook een roeier en een life saving boarder zich bij KOIJ aangesloten.

In dit bericht laten wij enkele surfskiërs van onze vereniging aan het woord. Lia vertelt over haar ervaringen met het surfskiën vanuit het perspectief van een kajakker. Jack vertelt over een downwind die de KOIJ surfskiërs op het Markermeer voeren met surfski instructeur Boyan Zlatarev.

Rebecca Vroome

Sinds deze zomer kun je in Amsterdam bij Kano op IJburg surfski lessen volgen bij Surfskistart van Rebecca Vroome. Rebecca heeft Kano op IJburg gekozen als thuishaven voor haar surfskischool vanwege de mooie omstandigheden op het water rond IJburg. Ze heeft daarvoor vijf Epic V7 surfski’s beschikbaar. Qua stabiliteit zijn deze surfski’s vergelijkbaar met een zeekajak. Dat is wel prettig voor een beginner, want surfen is als koorddansen op hoge golven. Je kunt je dan volledig concentreren op de golven en het surfen, zonder met samengeknepen billen te moeten zitten om je evenwicht te bewaren 😉

Hoi Lia, kun jij ons wat vertellen over de overeenkomsten en verschillen tussen een surfski en een zeekajak?

Lia: ‘Een overstap van zeekajak naar surfski kun je misschien vergelijken met een overstap van toerfiets naar racefiets.
Terwijl je in een zeekajak vaak rustig geniet van al het moois om je heen, zul je in een surfski vermoedelijk ijverig bezig zijn een goede golf te vinden en je vaarsnelheid hoog te houden. Wanneer dat je als beginnende of ervaren surfer lukt, slaak je van puur genot een vreugdekreetje: joeheee! Plots schiet je vooruit!

Surfskiën doe je wanneer zeekajakken lastig begint te worden vanwege de harde wind (liefst > 4 Bft) en wanneer er hoge, snelle golven staan. Je surft met de wind mee (downwind) De kunst is de golven “te leren lezen” zodat je handig gebruik kunt maken van de snelheid en energie van het water. Een geoefend surfskiër zal bij downwind varen bijna niet te hoeven peddelen.
Op het IJmeer
In bepaalde opzichten is een surfski veiliger dan een zeekajak: Het is een sit-on-top kajak, hierdoor kun je makkelijk en snel weer in de boot klimmen en al wegvaren terwijl je benen nog buitenboord zijn. Een spatzeil is niet nodig want de kuip is zelflozend zolang je snelheid hebt. Ook kun je zeer goed tegen harde wind in varen, want de boot is snel en licht gebouwd en je vaart met een wedstrijdpeddel, een zgn. wingpeddel. De wing- (vleugel-)vorm van het blad dwingt je de peddel zijwaarts, weg van de kajak, te bewegen waardoor je een iets langer afzetmoment hebt en je slag effectiever wordt.
Omdat een surfski een roer heeft kun je van richting veranderen zonder snelheidsverlies. Maar in de golven, wanneer de boeg naar beneden wordt geduwd, kan het roer contact verliezen met het water en dan is de boot nagenoeg stuurloos. Dit probleem ontstaat sneller wanneer de boot niet diep genoeg in het water ligt (b.v. bij een te lichte vaarder).
Terug naar Kano op IJburg

Een surfski bestaat uit één groot luchtdicht afgesloten compartiment en blijft daarom altijd drijven, zolang hij heel blijft. De meeste surfski’s hebben geen droge opbergruimte, wel dekelastieken. Dit dwingt de vaarder alleen essentiële zaken mee te nemen. Het blijft natuurlijk belangrijk om voldoende veiligheidsmiddelen mee te nemen het water op, zoals een communicatiemiddel zoals een marifoon of mobiele telefoon in waterdichte hoes. Ook moet je getraind zijn om incidenten op het water onderling op te kunnen lossen. Omdat je open in de boot zit, is het misschien nog wel meer dan bij het kajakken van belang dat je kleding draagt die warm blijft, ook als je een tijd in het water hebt gelegen. Door gebrek aan bergruimte zijn weekend- en kampeertochten met een surfski minder goed mogelijk, maar om de vergelijking met het fietsen weer te maken, zijn er natuurlijk ook veel mensen die met een racefiets met weinig bepakking op reis gaan.’

 


Afgelopen maand voer surfski-grootheid Boyan Zlatarev op het Markermeer samen met ‘onze’ groep surfskiërs.

Boyan geeft normaal surfski lessen in het zuidelijke puntje van Spanje (www.surfskicenter.com/tarifa), maar vond de omstandigheden op het Markermeer ideaal vanwege de goede golven en toegankelijkheid.

Jack, jij stuurde ons een gaaf filmpje dat Boyan schoot tijdens een downwind op het Markermeer, en daar willen we meer over weten!

‘Wij vinden dat we in IJburg op één van de beste locaties zitten voor surfskiërs op ieder niveau. En het is altijd mooi om dat ook nog eens van iemand anders te te horen; kort geleden voer Boyan Zlatarev van Surfski Education met ons mee en dit is wat hij te zeggen had:

Downwind paddling is usually associated with open water, ocean and big surf…this is not the way you would describe Amsterdam.
Markermeer is a lake located next to the Dutch capital and it delivers unbelievable downwind conditions when the wind blows from the west or south west.
Here are 3 reasons you will enjoy downwind in the lake:
1. The waves are short and steep, which makes them easy to catch.
2. The water is warmer than the sea…in the summer months.
3. Relatively safe to paddle even in extreme wind conditions because you don’t get blown somewhere in the middle of the ocean.
Bonus (4th reason): You don’t have to worry about washing off salty water from your equipment 🙂
If you are going to Amsterdam try to hook up with the guys from Surfski Holland. it’s worth the experience!
 
Beter kunnen wij het zelf eigenlijk niet zeggen…’

Urban downwind paddling, Markermeer. Boyan Zlatarev, Surfskicenter.com

Enthousiast geworden over het surfskiën of op zoek naar een ideale thuishaven voor je surfski voor (in de herfst/winter)? Neem contact met ons op via surfski@kanoopijburg.nl.

Als je eens een surfski les wilt volgen, neem dan contact op met Rebecca via www.surfskistart.nl. KOIJ leden krijgen 10% korting op de lessen.
Translate »