Kajakvaardigheid A (KVA)

Voor wie
Iedereen die de basis technieken van het kajakken goed wil aanleren of bijspijkeren.


Bij voorkeur heb je de Basiscursus van KOIJ ( of elders) gevolgd en de nodige praktijkervaring opgedaan zodat je goed kan meekomen op een tocht van 3 uur en min. 5 km in een uur kan varen.

KVA
Het certificaat KVA van het Watersportverbond is landelijk erkend en is het instapniveau voor vervolgcursussen in de verschillende de diplomalijnen.

Ook voor landelijke tochten op basisniveau wordt het KVA diploma vaak vereist.

Bij KOIJ is het KVA diploma een vereiste om zelfstandig een clubboot mee te mogen nemen, buiten de clubvaren tijden. Je krijgt hiervoor toegang tot de clubloods.

Handig om te hebben dus !

Kosten
De kosten voor de cursus I bedragen € 25,-. Hiervoor vragen we ook het diploma pasje aan bij het Watersportverbond.

Cursusinhoud
We leren je alles wat in principe nodig is om je KVA te kunnen halen en volgen daarbij het curriculum van het Watersportverbond (Exameneisen, Reader).

Duur
De cursus bestaat uit vier avonden waar we de kajakvaardigheden trainen en de theorie bespreken.

Uiteraard moet je buiten de lessen wel gaan oefenen met de technieken en de theorie uit je hoofd leren. De reader voor KVB bevat links en zoektermen naar filmpjes voor de te leren technieken, het is leerzaam om dit goed te bekijken.

Examen
Het examen nemen we bij voorkeur af in het weekeinde. In de ochtend eerst het theorie-examen en in het begin van de middag het praktijkexamen.

Zo weten we aan het eind van de dag wie geslaagd is voor het diploma of voor wie er nog op bepaalde punten geoefend moet worden. Hiervoor kunnen extra lessen worden ingepland.

Omdat er ook met vorderingsstaten gewerkt kan worden is er geen man overboord als je niet voor elk onderdeel in 1x geslaagd bent. Er wordt dan afgetekend wat wel voldoende was en na wat zelfstandig en/of begeleid oefenen kan dit op een later tijdstip beoordeeld en afgetekend worden. 

Na het behalen van dit diploma ben je in staat om veilig een kajaktocht te varen individueel of als deelnemer van een groep onder leiding van een tochtleider op stilstaand of licht stromend vaarwater en bij gematigde weersomstandigheden.

Praktisch
Als je al eigen spullen hebt, gebruik die vooral om mee te oefenen. Uiteraard kun je altijd gebruik maken van clubmateriaal.