Gevorderdencursus

Voor leden die hun kajaktechniek en kennis verder willen ontwikkelen, worden diverse cursussen en workshops georganiseerd. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden. Heb je zelf een idee of wens? Neem dan contact op!

Kajakvaardigheid certificaten

Gevorderde kajakkers kunnen opgaan voor kajakvaardigheid certificaten. Met zo’n certificaat kun je kijken waar je staat qua techniek en is makkelijker om deel te nemen aan activiteiten van andere organisaties. Leden van KOIJ oefenen groepsgewijs om voor te bereiden op de examens KVA, KVB en/of KVT. 

Kajak vaardigheid A (KVA)

Na de Introductie kajakvaren, is het KVA het eerste te behalen certificaat. Het examen bestaat uit drie onderdelen:

  • een theorietoets,
  • een uithoudingsproef van 5 kilometer
  • het laten zien van diverse vaardigheden, zoals de voorwaartse slag en steunslag.

Sinds 2016 maakt de vereniging bij KVA gebruik van een vorderingenstaat. Hierin tekent een bevoegd instructeur de diverse vaardigheidsonderdelen afzonderlijk af als je de technieken goed uitvoert. Het aanleren en het toetsen van een vaardigheid mogen niet onmiddellijk op elkaar volgen en vinden daarom niet op dezelfde dag plaats. Een vorderingsstaat heeft een geldigheidsduur van één kalenderjaar. Zijn alle vaardigheden als voldoende beoordeeld dan heb je het praktijkonderdeel met succes afgerond.

Kajak vaardigheid B (KVB) 

De theorie voor het KVB examen is uitgebreider en deelnemers moeten de vaardigheden op hoog niveau kun uitvoeren. Aanvullende technieken die getoetst worden zijn de hoge steun, scullen en het instappen vanuit een hoge kade. Ook de uithoudingsproef is langer met 10 kilometer.

Certificaten voor varen op zee of groot water

Voor wie graag op zee vaart, verloopt het traject na het examen KVA als volgt:

  1. Kajak Veiligheid Test (KVT)
  2. Zeevaardigheid (ZV)
  3. Zeevaardigheid Extra (ZVE)

In deze toetsen komen reddingen, veiligheid, stromingen, navigeren en tochtplanning op zee aan bod. Met een ZV certificaat kun je bij zeetochten van alle organisaties (NZKV, Peddelpraat, TKBN en/of verenigingen) meevaren.

Gevorderdencursus

Aansluitend op de introductiecursus kun je je technieken verbeteren door deel te nemen aan de Basis cursus en Licht Gevorderde cursus.

In deze cursussen ga je verder oefenenen met en je bekwamen in je basistechnieken, een betere balans, het combineren van slagen en  reddingen & slepen. Dit is een voorbereiding voor het KVA.

Kijk voor actuele data op de agenda of mail voor informatie naar opleidingen@kanoopijburg.nl .

Workshops

Ieder jaar worden er workshops gegeven door en voor leden met thema’s als reddingen, slepen, eskimoteren, scullen, navigeren, het weer, tochtenplanning en het optimaliseren van de kano.

Bekijk de vaarkalender voor de activiteiten van dit jaar.

Heb je kennis over een onderwerp dat je met de club wilt delen of heb je interesse in een onderwerp, laat het ons weten!

Theorieavonden

In de wintermaanden organiseren we theorieavonden over bijvoorbeeld het ontstaan van stromingen, het weer of tochtplanning.

Bekijk de vaarkalender voor de theorieavonden van dit jaar.