Gevorderdencursus

Voor leden die hun kajaktechniek en kennis verder willen ontwikkelen, worden diverse cursussen en workshops georganiseerd. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden. Heb je zelf een idee of wens? Neem dan contact op!

Kajakvaardigheid certificaten

Gevorderde kajakkers kunnen opgaan voor kajakvaardigheid certificaten. Met zo’n certificaat kun je kijken waar je staat qua techniek en is makkelijker om deel te nemen aan activiteiten van andere organisaties. Leden van KOIJ oefenen groepsgewijs om voor te bereiden op de examens KVA, KVB en/of KVT. 

Kajak vaardigheid A (KVA)

Na de Introductie kajakvaren, is het KVA het eerste te behalen certificaat. Het examen bestaat uit drie onderdelen:

  • een theorietoets,
  • een uithoudingsproef van 5 kilometer
  • het laten zien van diverse vaardigheden, zoals de voorwaartse slag en steunslag.

Sinds 2016 maakt de vereniging bij KVA gebruik van een vorderingenstaat. Hierin tekent een bevoegd instructeur de diverse vaardigheidsonderdelen afzonderlijk af als je de technieken goed uitvoert. Het aanleren en het toetsen van een vaardigheid mogen niet onmiddellijk op elkaar volgen en vinden daarom niet op dezelfde dag plaats. Een vorderingsstaat heeft een geldigheidsduur van één kalenderjaar. Zijn alle vaardigheden als voldoende beoordeeld dan heb je het praktijkonderdeel met succes afgerond.

Kajak vaardigheid B (KVB) 

De theorie voor het KVB examen is uitgebreider en deelnemers moeten de vaardigheden op hoog niveau kun uitvoeren. Aanvullende technieken die getoetst worden zijn de hoge steun, scullen en het instappen vanuit een hoge kade. Ook de uithoudingsproef is langer met 10 kilometer.

Certificaten voor varen op zee of groot water

Voor wie graag op zee vaart, verloopt het traject na het examen KVA als volgt:

  1. Kajak Veiligheid Test (KVT)
  2. Zeevaardigheid (ZV)
  3. Zeevaardigheid Extra (ZVE)

In deze toetsen komen reddingen, veiligheid, stromingen, navigeren en tochtplanning op zee aan bod. Met een ZV certificaat kun je bij zeetochten van alle organisaties (NZKV, Peddelpraat, TKBN en/of verenigingen) meevaren.

Examens 2018: KVA en KVB

De examens KVA en KVB organiseert KOIJ samen met KV Zeeburg. In 2018 zijn er twee examenmomenten:

  • ZA 2 juni bij KOIJ
  • ZA 29 september bij KVZ

Exameneisen

De eisen voor de diverse examens zijn te vinden op de website van NVKV:

commissiezeekajakvaren.nl/downloads

Aanmelden

Meld je van tevoren aan voor het examen KV(A/B/T) via het formulier, of mail naar secretaris@kanoopijburg.nl voor meer informatie.

Deelnamekosten voor KVA of KVB examen bedragen ca. € 25,-.

Clubvaren voor gevorderden

Met de dinsdagavond groep varen we ongeveer twee uur (19:00 – 21:00). Daarbij zoeken we de golven op, oefenen we (reddings)technieken en/of varen we op tempo. De eisen aan het materiaal en aan de vaardigheden zijn dan ook hoger dan bij het clubvaren op de woensdag en zaterdag. Denk aan KVT/ZV niveau.

Lijkt het je leuk om je verder te ontwikkelen en mee te varen? Geef je dan op via activiteiten@kanoopijburg.nl.

Gevorderdencursus

Aansluitend op de introductiecursus kun je aan de cursus voor gevorderden meedoen.

In deze cursus leer je het verbeteren van je basistechniek, een betere balans, het combineren van slagen, reddingen & slepen, navigeren en het maken/leiden van een tocht op zee. De cursus is een goede voorbereiding op weg naar KVT/ZV. Je krijgt les van ervaren kajakkers; eventueel van buiten onze vereniging.

Meld je via het formulier aan, of mail naar activiteiten@kanoopijburg.nl.

Workshops

Ieder jaar worden er workshops gegeven door en voor leden met thema’s als reddingen, slepen, eskimoteren, scullen, navigeren, het weer, tochtenplanning en het optimaliseren van de kano.

Bekijk de vaarkalender voor de activiteiten van dit jaar.

Heb je kennis over een onderwerp dat je met de club wilt delen of heb je interesse in een onderwerp, laat het ons weten!

Theorieavonden

In de wintermaanden organiseren we theorieavonden over bijvoorbeeld het ontstaan van stromingen, het weer of tochtplanning.

Bekijk de vaarkalender voor de theorieavonden van dit jaar.